JEDINSTVENA PRILIKA

Jedno od najvećih otkrića u historiji umjetnosti: Madridski muzej izložit će Karavađov "Ecce Homo"

"Ecce Homo" prikazuje Isusa u trnovoj kruni prije njegovog raspeća i predstavlja jedno od oko 60 poznatih Karavađovih djela

Slika "Ecce Homo". AP

D. R.

6.5.2024

Novi vlasnik slike "Ecce Homo" italijanskog baroknog majstora Karavađa ustupio je ovo djelo na privremenu pozajmicu Nacionalnom muzeju Prado u Madridu, gdje će slika biti izložena od 28. maja do oktobra ove godine.

Ovo remek djelo proglašeno je 2021. godine za dobro od kulturnog značaja, što je spriječilo njegov odlazak iz Španije, prenosi agencija „EFE“. Kako je saopćio muzej Prado, platno će biti izloženo u posebnoj pojedinačnoj instalaciji do oktobra 2024. godine.

Djelo, čiji je vlasnik nepoznat, preneseno je u špansku umjetničku galeriju preko umjetničke galerije „Kolnagi“ na devetomjesečnu pozajmicu.

Ecce Homo. AP

Slika „Ecce Homo“, koja datira iz perioda između 1605-1609, povučena je s aukcije u Madridu 2021. godine nakon što su zvaničnici muzeja Prado rekli da postoji „dovoljno stilskih i dokumentarnih dokaza“ koji sugerišu da je riječ o originalnom Karavađu.

Porijeklo slike detaljno su dokumentovali Prado i galerija „Colnagi“: smatra se da je „Ecce Homo“ bio uključen u privatnu kolekciju Filipa IV od Španije 1664. godine, a kasnije se pominje da je bila izložena u stanu njegovog sina, Karla II, od 1701. do 1702. godine.

„Ecce Homo“ prikazuje Isusa u trnovoj kruni prije njegovog raspeća i predstavlja jedno od oko 60 poznatih Karavađovih djela i stoga jedno od najznačajnijih djela starih majstora u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.