NOVINAR "AVAZA"

Hadžović u "Danu uživo": Radikal Mulahusić je ručao s Bakirom Izetbegovićem

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je jučer optužnicu protiv Jasmina Mulahusića

Hadžović: Na ručku s nekim se ne završava slučajno. Avaz kolaž

E. T.

26.4.2024

Novinar „Dnevnog avaza“ Danijal Hadžović danas je gostovo u emisiji „Dan uživo“ na televiziji N1 u kojoj je komentirao aktuelna politički i društvena dešavanja u BiH.

Politički instruiran

Na početku razgovora Hadžović se osvrnuo na optužnicu koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv internet radikala Jasmina Mulahusića. Voditelj je pitao kako ovo komentira s obzirom da je i sam lično često bio meta dotičnog radikala.

- Upravo sam jučer dao izjavu u policiji vezano za drugu prijavu protiv Mulahusića. Svakako smatram da je ovo pozitivna vijest i krajnje je vrijeme da institucije ove države ozbiljno shvate internet nasilje i stanu na kraj onima koji ih provode. No, ono što je posebno zabrinjavajuće je što to nisu tek neki usamljeni nasilnici i sociopate koji to čine na svoju ruku, nego iza njih često stoje i političke strukture. Tako vi zapravo imate paradoksalno situaciju da državu koja bi trebala štiti vašu sigurnost vode oni koji direktno daju podstrek određenim radikalima da vrše nasilje nad njihovim neistmišljenicima – ističe Hadžović.

Politički pokrovitelji

Hadžović je naglasio kako su političke veze Mulahusića sa Strankom demokratske akcije bile više nego očite.

- Dotični je često objavljivao informacije za koje je jasno da ih je mogao dobiti isključivo iz visokih političkih ili obavejštajnih izvora. Uostalom, tokom dijasporeske turneje pred izbore 2022. godine predsjednik SDA Bakir Izetbegović i bivši premijer i sadašnji osuđenih Fadil Novalić bili su na ručku s Mulahusićem i bezbrižno se fotografirali s njima. Ne moramo objašnjavati da vi ne možete slučajno završiti s nekim na ručku i da to mora biti pomno planirano. To je bila jasna poruka pod čijom je Mulahusić zaštitom – istakao je Hadžović.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je jučer optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjen u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama upućivao uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće fotomontaže i na druge načine, na javno dostupnom internet-prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.