EVO I KOLIKO KOŠTA

Uporedili smo cijene u centrima: Maslac u Švedskoj jeftiniji nego u BiH

Čitatelj "Avaza“ iz Švedske nam je poslao cijene maslaca iz jednog tržnog centra

400 grama maslaca u Švedskoj 6,5 KM. Avaz

6.5.2024

Iako su turisti iz zapadnih zemalja često fascinirani cijenama u BiH u odnosu na njihovu državu, ipak neke stvari su u tim zemljama jeftinije nego ovdje.

Svakako da cijene u ugostiteljskim objektima i smještaj jesu daleko jeftiniji, nego u bilo kojoj razvijenoj zemlji, ali osnovne životne namirnice su često skuplje u BiH.

Diferencirana stopa PDV-a

Jedan od razloga je, vjerovatno, i to što u pojedinim zemljama postoji i diferencirana stopa PDV-a, pa se na osnovne životne namirnice i ne naplaćuje porez.

Čitatelj "Avaza“ iz Švedske nam je poslao cijene maslaca iz jednog tržnog centra u toj zemlji te smo ga uporedili s cijenama u BiH i uočili da je cijena u Švedskoj mnogo niža.

Tako 400 grama maslaca u Švedskoj možete kupiti za 38.85 kruna, što je oko 6,5 KM. Pola kilograma maslaca drugog proizvođača iznosi 39,85 kruna ili oko 6,7 KM. 

Velika razlika

U jednom tržnom centru u BiH 250 grama maslaca najpoznatijeg proizvođača košta 8,25 KM, a cijene 200 grama se kreću oko 6,5 KM. Najjeftiniji maslac od 200 grama koji možete pronaći, a riječ je o manje poznatom proizvođaču, košta 5 KM.

Tako za 400 grama morate izdvojiti minimalno 10 KM u BiH, a u Švedskoj 6,5 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.