TRAGA SE ZA DVIJE OSOBE

"Avaz" otkriva nove detalje: Zašto su Ukrajinci oteli Sirijca u Sarajevu

Kod uhapšenih je pronađena fotografija otetog A. E. A.

Prilikom privođenja u Tužilaštvo - Avaz
Tokom dovođenja otmičara - Avaz
Tokom dovođenja otmičara - Avaz
Tokom dovođenja otmičara - Avaz
Tokom dovođenja otmičara - Avaz
+14

11.5.2024

Petero stranih državljana, osumnjičenih za otmicu Sirijca na Ilidži, u petak je predato u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Državljanin Sirije A. E. A. je spašen, policija ga je pronašla vezanog u jednoj kući.

Nakon ispitivanja u Tužilaštvu postupajući tužilac odlučit će o eventualnom prijedlogu za određivanje pritvora.

Pozvana policija

Nakon filmske potjere, podizanja dronova, te angažiranja specijalaca MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšeni su Jaroslav Lano (19), Anastasija Makarenko (19), Dmitrij Dobiaš (20), Oleksandr Ihnatov (38) i Jevheni Hulei (21), za koje je iz policije navedeno da su svi državljani Ukrajine.

Riječ je o organiziranoj grupi od sedam osoba koja je došla iz Slovačke u BiH.

Glavni akteri otmice državljanina Sirije A. E. A. na Ilidži, kako “Avaz” saznaje, muškarac i žena, nisu među uhapšenima i još su u bijegu.

Kako saznajemo, Ukrajinci su plaćeni da otmu Sirijca. Kod njih je pronađena njegova fotografija.

Prema navodima iz policije, sve je počelo u četvrtak u 15.40 sati, kada je PU Ilidža obaviještena da je na kružnom toku u naselju Pejton više osoba fizički napalo jednog muškarca, kojeg su potom nasilno smjestili u kombi Ford i dali se u bijeg u pravcu Blažuja.

Prali kombi

Petero uhapšenih privedeno je kada su došli na Plandište da u autopraonici operu tragove u kombiju Ford koji su koristili u otmici Sirijca. Navodno su ga u kombiju pretukli.

U autopraonici je uhapšen Dmitrije Dobiaš, dok su ostali bježali Škodom prema Vrelu Bosne. Policija je na Vrelu Bosne pronašla Škodu, a osumnjičeni su bježali pješice, ali su na kraju pohvatani.

Pronađen pištolj

Otkriven je i objekt u kojem je bio protupravno zadržan Sirijac A. E. A., koji je prebačen u KCUS, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne povrede. Izvršen je pretres kuće u kojoj je nađen Sirijac i tom prilikom je pronađen pištolj.

Tužilaštvo ih tereti za krivično djelo protupravno lišenje slobode. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.