HRVATSKA

Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od neovisnosti Hrvatske

Gordan Jandroković. Fena

FENA

16.5.2024

Gordan Jandroković u četvrtak je po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora, to u 34 godine modernog saborovanja nije pošlo za rukom ni jednom od njegovih 11 prethodnika.

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od neovisnosti Hrvatske. Jandroković je izabran sa 144 glasova za i šest protiv. Nakon njegova izbora himnom “Lijepa naša” odana je počast hrvatskoj domovini.

Jandroković je iskusan političar, sedam je puta biran u Sabor, prvi put 2003. godine. Za predsjednika Sabora prvi je put izabran u svibnju 2017., drugi put u srpnju 2020. godine.

Obnašao je i dužnosti u izvršnoj vlasti, bio potpredsjednik Vlade (2010. – 2011. ) i ministar vanjskih poslova i europskih integracija te voditelj Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju RH Europskoj uniji (2008. – 2011.).

Ima bogatu stranačku karijeru, član je HDZ-a od 1992., bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, glavni tajnik stranke i član Predsjedništva HDZ-a od 2004. do danas.

Jandroković je više godina radio u privatnom sektoru, završio je Građevinski fakultet i Fakultet političkih znanosti, jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova te poslijediplomski tečaj „European and World Affairs“ na Nizozemskom institutu za međunarodne odnose Clingendael.

Oženjen je, otac troje djece.

Prije Jandrokovića Hrvatskim saborom su predsjedali Žarko Domljan, Stipe Mesić, Nedjeljko Mihanović, Vlatko Pavletić, Zlatko Tomčić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Boris Šprem, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov, podsjeća Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.